Skip to content

Students

Ден 15: Началото (31 март 2016, четвъртък)

Стигнахме и до последния ден и последната задача на нашето предизвикателство: какво ще правите с новата за вас информация, придобита през този месец? Може би ще опитате с вашите ученици Twitter в класната стая или може би ще продължите да разраствате вашата мрежа (PLN)? Споделете плановете си, използвайки хаштага #uweGr7 и помогнете да развием нашата общност.

След този месец може да сте решили, че този медиен инструмент не е за вас. Ако това е така, благодаря за участието ви в нашето предизвикателство.

Надявам се, че сте се забавлявали!

Ден 14: Създаване на общност (30 март 2016, сряда)

Социалните медии могат да се използват от ученици, учители и родители да създадат една общност и да споделят със света своите идеи, да разказват за живота си в училище.

Учителите и техните ученици създават заедно тази динамична среда за обучение, която цени общественополезния труд, работата в екип, спортните и академични постижения.

Днешната задача е да споделите вашите мисли по темата с туит (или няколко туита). Не забравяйте да използвате и нашия хаштаг #uweGr7.

Ден 13: Извън Twitter (29 март 2016, вторник)

През последните дни отделихме време да изследваме една-единствена социална медия – Twitter. Отделно от опознаването и използването на инструментите за нашето собствено развитие, вероятно никой от вас не се е замислял дали достатъчно добре познава платформите и приложенията, които използва ежедневно?

Гимназиалният учител David Cutler (@spinedu) споделя мислите си за Twitter, Snapchat, и други популярни инструменти в наскоро публикуван пост в Edutopia. Отделете й няколко минути и след това споделете вашето мнение с туит.

Ден 12: Правила за участие (28 март 2016, понеделник)

Днес вашата задача е да намерите статия, която според вас прави добър преглед на етикета на езика на Twitter и която ще споделите утре с групата.

Можете да я вземете разпечатана на хартия или да я споделите с линк в Twitter. Ще използваме събраната от вас информация, за да си създадем свое собствено ръководство.

Happy searching!

Ден 11: Запознайте се с жаргона (25 март 2016, петък)

Сигурно вече сте забелязали, докато наблюдавате различни чатове, че ограничението от 140 символа вдъхновява участниците да бъдат креативни, защото трябва да кажат това, което искат, с ограничен брой думи.

Наложеното ограничение (до 140 символа) води до използване на съкращения, акроними и други. Това може в един момент да е доста объркващо за някои от вас.

Всяка сфера си има специфична лексика, жаргон, която участниците използват и е добре да познават.

Tip: Ето някои основни съкращения, които ще ви помогнат по-добре да се ориентирате и които можете да използвате, за да ви разбират по-добре:

 • S(s): student / students
 • T(s): teacher / teachers
 • P(s): parent / parents
 • RT: Retweet (ретуит), ако ръчно сте го написали
 • MT: Modified Tweet (модифициран туит), за да индикирате, че сте променили оригиналния си туит (обикновено се прави, когато излезете от ограниченото от 140 символа и се налага да се вместите)
 • TIL: Today I Learned
 • w/ : with
 • bc: because

И може би най-важният абревиатурата, която трябва да знаете: TY (Thank You). Точно както и f2f (Face to Face) – “лице в лице”.

Ден 10: Споделете богатството (24 март 2016, четвъртък)

Докато изследвахте специфични чатове и различни интересни хора, които да следвате, без съмнение сте намерили доста полезни публикации, уебсайтове и/или инфографики, които ви помогнаха по-добре да разберете ролята на Twitter или пък нещо, което ви е развълнувало и/или харесало.

Днешната задача е да споделите поне един ресурс като използвате хаштага #uweGr7.

Както ще забележите, ще отнеме малко време, докато всички се включат в дискусията, отговорят на ваши туитове и т.н. Използвайки тази тактика, ние бавно ще създадем наш собствен чат, дискусия. Всеки чат процъфтява благодарение на участието – прегледайте поне два пъти днес своя Timeline, за да сте сигурни, че сте видели участието на всеки един от участниците.

Ден 9: Включете чата (23 март 2016, сряда)

Задачите през следващите дни ще са насочени към чатовете в Twitter – кога и как се случват, речника, който се използва и как участието в тях може да обогати професионалната ви практика. Вече имате и опита от един проведен чат.

Задачата ви днес: Потърсете седмични чатове и се ангажирайте да присъствате (наблюдавате) поне един от тях до събота. Чатовете обикновено продължават около 1 час, но някои са и доста кратки – могат да продължат и 10-15 минути.

Не трябва непременно да участвате в избрания от вас чат! Вместо това се възползвайте от възможността да проследите:

 • скоростта на чата (някои са доста бързи и интензивни);
 • всяка специална терминология, която е непозната за вас;
 • структурата на разговора.

Тази информация и данни ще използваме в нашия личен чат, който ще се проведе отново в неделя в 17.00 часа.

Ден 8: На половината път сме! (21 март 2016, понеделник)

Използвате Twitter вече повече от седмица. Споделете мнението си с мен като минете през Библиотеката през обедното междучасие (12.50 – 13.10 ч.) за по чаша сок, сладки и да поговорим за Twitter и първия ни чат.

Ако не успеете този ден, не се притеснявайте – изпратете ми мейл и аз ще ви запазя чаша сок. И някое и друго cookie!

Ден 7: Възпламеняване (18 март 2016, петък)

Силата и влиянието на Twitter се дължи на незабавността, моментността на публикуване на съобщенията. Просто “изчуруликвате” и веднага много хора го виждат. Изследване, проведено през 2012 година показва, че живота на един туит е около 18 минути.

Темпът на нашето предизвикателство до този момент беше преднамерено спокойно. Сега обаче трябва да действате бързо.

Прегледайте вашия поток (Timeline) и намерете туит от @YuriMYPdesign, публикуван в 07.18 ч. и отговорете с DM (Direct Message) – лично съобщение. Това става като натиснете иконката с пощенски плик.

Готови, старт!

Ден 6: Използване на Hashtags (17 март 2016, четвъртък)

Всички използвате хаштагове в социалните мрежи. Най-вероятно не знаете, но Twitter мрежата, която ги създаде. Според Twitter Glossary, хаштага е “дума или фраза непосредствено предхождана от символа #”.

Хаштаговете се използват за организиране, категоризиране и привличане на вниманието. Като добавяте релевантен хаштаг в туита си, вие правите своя туит откриваем за другите и добавяте вашия глас към чата. Аз често използвам хаштага #MYPdesign, когато публикувам туитове.

Ако напишете хаштага в полето за търсене, ще видите в реално време всеки туит, който го използва. Добрата новина е, че и при търсене в Google можете да достигнете до всички туитове, които използват хаштага.

Tip: Има няколко неписани правила за използване на хаштагове, но моят съвет е строго да се придържате към тях:

 • Не поставяйте повече от 2 хаштага в един туит. Впротивен случай може да бъдете идентифицирани като спамър.
 • Обмислайте добре хаштага, преди да го използвате и/или създадете. Употребата му трябва да има конкретна цел. Не забравяте, че хаштаговете са предназначени за подпомагане на достъпа до съответна информация по определена тема.
 • Проучете хаштага, преди да го използвате, за да сте сигурни, че не е заявено друго предназначение.

Ден 5: Стани Follower! (16 март 2016, сряда)

Кратка задача: намерете 5 човека, които не сте срещнали и не познавате лично и които да следвате (follow) в Twitter. Следвайки един човек вие ще виждате всички негови туитове във вашия поток (Timeline).

Как да изберете?

Опитайте търсене на конкретен хаштаг и вижте кои потребители го използват. Сред тях също ще откриете подходащи хора, които да следите.

След това споделете вашия списък: кого решихте да следвате? Прегледайте списъка с хора, които следвате и изберете трима, които смятате, че всички трябва да следват.

Какво най-много ви впечатли в туитовете на тези хора? Как техните коментари повлияха на мисленето ви за това как учите, например?

Споделете тези ваши мисли (отговорите на горните въпроси) в този документ. Този документ е защитен и достъпен само за членовете на нашето Twitter предизвикателство.

Ден 4: Tweeting Expanded
(15 март 2016, вторник)

Не може да очаквате да свършите всичко за един ден, така че този ден го използвайте да добавите (да следвате) други хора и да експериментирате с различни типове туитове. Освен стандартното съобщение от 140 символа, можете да споменете (mention) човек или компания в своя туит като използвате знака “@” и username на потребителя. Както го правите във Facebook. Всъщност, този начин го има от самото начало в Twitter, Facebook го заимстваха доста по-късно. Потребителят и/или компанията, който сте споменали по този начин във вашия туит ще получи копие от него в своята “Notifications” страница.

Ако започнете вашия туит със знака “@” и username, това се счита за отговор (replay)! Това изпратено от вас съобщение ще бъде получено от потребителя, който сте споменали и на който директно пишете и от тези потребители, които ви следват и двамата – теб и него/нея. Например:

@YuriMYPdesign може ли ми помогнеш с обработката на едно изображение в петък?

Ако искате туита да ви започне с mention на определен човек, но това да не е отговор на ппредишен туит, поставете точка най-отпред. Например:

.@YuriMYPdesign може ли ми помогнеш с обработката на едно изображение в петък?

Разбира се, винаги може да retweet съобщение, което някой друг е публикувал.  Туитове с линк към статия, изображения и особено мисли и разсъждения често се ретуитват като по този начин хората се ангажират с конкретно съдържание. Когато ретуитвате, имате две възможности – да го изпратите така както е (as is) или да го цитирате (quote), което ви позволява да добавите свой коментар заедно с цитирания оригинален туит. Това е чудесна възможност, когато искате да промотирате някоя статия, която сте чели например или да поздравите автора на статията. От тук, от това място Twitter започва да се преобразява от пасивен инструмент в инструмент за ангажиране.

Ден 3: Tweet it out!

Въпреки, че първия импулс, когато се присъедините към Twitter е да започнете да следвате други хора веднага, ще отнеме известно време, за да укрепите вашата Bio чрез създаване на няколко туитове, или кратки съобщения.

В рамките на 140 символа споделете (напишете отделен туит за всяка едно):

 • коя книга четете в момента;
 • каква тема ви вълнува в момента;
 • какво учите в момента;
 • кой филм гледахте последно.

Като публикувате няколко туита, вие казвате на вашите потенциални последователи – followers (хората, които ще изберат  да получават вашите съобщения, да ви четат), повече информация за вас и как планирате да използвате платформата.

Какво да има в туита, какво да напиша в него?

Ако сте споменали книга, включете Twitter handle на автора (бързо гугълване ще ви помогне да намерите туитъра на автора). Не се изненадвайте, ако получите отговор или някой like-не вашия туит. Това е простичък начин да получите комплимент.

Когато пишете и/или дискутирате работата ви в училище, обмислете и задължително използвайте hashtag (например, #MYPdesign, #edchat и др.), за да може вашия туит да бъде видян от потребителите, които следят определена тема.

Ден 2: Напишете вашето Bio

Вече имате handle, снимка и сега е време да кажете на света кой сте. Вероятно сте чували, че в Twitter имате ограничение за броя символи (букви) във всяко съобщение. Тези съобщения са познати като tweets. Полето Bio също има ограничение, така че ще трябва да се представите в рамките на 160 символа.

Tip: “Мога ли да пропусна това поле Bio?”, ще попитате. Краткият отговор е “НЕ”. За съвети как да създадете добра биография, вижте този пост от Neil Patel. Според него ключовите съставки за изграждане на чудесно Twitter Bio, могат да се обобщят така: кратко, мило, приятно, директно на въпроса (точно по темата, право в целта).

И помнете, винаги можете да промените  това, което е онлайн, по всяко едно време.

Ден 1: Създайте акаунт

За да започнете трябва да си направите акаунт в Twitter.com – бързо, лесно и безплатно е.

 

01a-signup

Много е важно какъв username (handle) ще си изберете. Не се страхувайте да използвате истинските си имена. Бъдете изобретателни и създайте своя handle така, че да отразява интересите ви.

Tip: Ключът е вашия handle да е кратък, да се чете и пише лесно и да е разпознаваем.

Следващата стъпка е да поставите разпознаваема ваша снимка. Така заявявате, че сте реално съществуващ човек.

Tip: В Twitter снимката наистина струва повече от хиляда думи и нищо друго като аватара по подразбиране не крещи “Аз съм робот”.

Поемете си дълбоко въздух – вече сте готови! Толкова за Ден 1-ви.