Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/uwekind/blogs/wp-content/plugins/divi-builder/includes/builder/functions.php on line 5536
Places to find Public Domain media – Yuri's Blog Skip to content

Places to find Public Domain media

Напоследък все повече се появяват произведения под Public Domain лиценз. И те не са само произведения с изтекли авторски права. Хората вече разбират колко е важно да споделят знание.

Предлагам ви една съвсем базова селекция от наистина добри места.

Pixabay (pixabay.com) е едно от любимите ми места,  на  което могат да се намерят множество качествени изображения, предимно снимки. Може да търсите по ключови думи или просто да разгледате колекциите от снимки. Когато намерите снимка, която бихте искали да използвате, можете да я свалите в различни размери, в зависимост от нуждите ви. Регистрираните потребители в платформата, не трябва да въвеждат защитен код (CAPTCHA code), преди да свалят изображението.

pixabay

The Internet Archive (archive.org) е страхотно място, на което може да намерите изображения, видео, аудио и множество текстове. И всичко това под Public Domain. Все пак, не абсолютно всичко е Public domain, така че не забравяйте да проверите преди да използвате съответния ресурс.

archive

The Commons on Flickr (flickr.com/commons) е добър ресурс за студенти, които се нуждаят от изображения за мултимедийни проекти по история, литература и други области. Едно от изискванията на участниците в Commons е, че всички изображения са на разположение без ограничения на авторските им права.

Flickr

FreeDigitalPhotos (freedigitalphotos.net) е ново за мен място в Интернет, в което можете да намерите илюстрации и снимки, които може да използвате безплатно и свободно. За да можете да свалите снимка с висока резолюция, трябва да публикувате признание (да благодарите на автора и да го цитирате) за FreeDigitalPhotos.net на същата страница или екрана, където се намира конкретната снимка. Ако не сте в състояние да публикувате признание, трябва да закупите снимката. С конкретните изисквания за безплатно използване на изображенията можете да се запознаете тук.

freedigitalphotos