Skip to content

Над 1 млрд.произведения под Creative Commons

Съвместната работа, споделяне и сътрудничество са движеща сила за човешката еволюция. Ако искаме да живеем в дигитален свят, който е справедлив, разнообразен, оживен, подтикващ и безопасен за всички, ние ще трябва да изберем да го направим по този начин. Ако този свят ще бъде достъпен, справедлив и пълен с иновации и възможности, той ще изисква нашето лидерство, за да се насърчават и защитават тези идеали. Nonprofit организацията Creative Commons основана през 2001, създаде правна и техническа инфраструктура, която е фундаментална за Мрежата, която познаваме и обичаме. (State of the commons, 2015)

В годишния си доклад 2015 State of the Commons организацията с гордост отбелязва, че споделените в интернет произведения под Creative Commons лиценз са повече от 1 млрд., като за последните 5 години бройката на тези произведения се е увеличила около три пъти.

Щастлив съм да науча още, че произведенията, маркирани под Public Domain лиценз, се увеличават с голяма скорост като за последните 12 месеца тази бройка се е удвоила. Това не може да не ме радва, защото активно работя за популяризиране и развиване на Отвореното образование (Open Education), което става все по-масово и набира скорост. Към днешна дата Отвореното образование в световен мащаб е спестило  174 млн.долара на ученици и студенти.

cc-pd

Дигитализирането на културата – осъзнаването, че в това има както бизнес, така и голям социален смисъл, накара големите музеи да отворят колекциите си и да ги споделят със света под Creative Commons или Public domain. Холандският музей Rijksmuseum е водещ в тази област.

***
References:

State of the commons (2015) Available at: https://stateof.creativecommons.org/2015/ (Accessed: 9 December 2015).

***
Graphics: State of the Commons report 2015 / CC – BY