Skip to content

Храната – средство за оцеляване, част от култура и знак на гостоприемство

Всички знаем основната функция на храната – да достави хранителна помощ на тялото и да ни помогне да оцелеем. Но тя е и нещо много повече от това да осигурява основна физическа нужда за организма. Храната удовлетворява също толкова добре и емоционални, социални и психологически нужди. Тя има различни значения за хората по света и може да се разглежда както като средство за оцеляване, така и като част от една култура или като знак на гостоприемство.

Осмокласниците на Uwekind доказаха това с проекта си по MYP Design – “Food for Celebration” през първия срок тази година. Те влязоха в ролята на собственици на агенция за организиране на събития и трябваше да организират вечер на конкретна национална кухня. Когато им представих проекта в началота на учебната година настана истински празник в класа, въодушевлението им можеше да се усети в цялото училище. Известен факт е, че нашите осмокласници имат отношение към готвенето и определено обичат да го правят.

IMG_0512

По традиция и организирани в групи от по четирима, те започнаха с изследване на знакови ястия от съответна национална кухня. Въпреки, че си мислеха, че знаят всичко, в процеса на проучване те откриха голямо количество не толкова известни за нас ястия. Още по-интересно беше, когато намериха и доста интересни факти от историята на тези знакови за съответната национална кухня ястия. Резултатите от проучването са впечатляващи и може да ги видите в техните електронни Design folders. Те сами направиха меню от предястие, основно ястие и десерт с абсолютно оригинални рецепти и подробно описание на начина на приготвяне.

Креативността им намери истинско отражение във втория етап от Design cycle, когато започнаха да развиват идеите си как да организират събитието – как ще подредят своя кът, със съответната украса, как ще сготвят, какви продукти и материали ще им трябват и т.н. Направиха си бюджет, организираха се да напазаруват, съставиха си списък с уреди, които ще донесат от вкъщи в деня на голямото готвене.

Кулминацията на проекта беше в един хладен и снежен понеделник в края на януари, когато сутринта всички деца пристигнаха натоварени с продукти, тигани, тенджери и какво ли още не и с голямо нетърпение да започнат да творят. Стегнато и целенасочено, самоорганизирани, те като истински Chefs готвиха, подреждаха и украсяваха своите ястия. Не пропуснаха да изпълнят паралелно с това и едно от важните изисквания – да документират (със снимки и/или видео) своята работа.

За първи път минахме и през последния етап на Design cycle – Evaluate. Трябваше да съберат отзиви за направеното от тях и да предложат план за подобрения. Радостен съм, че и с тази задача се справиха с такава лекота, с каквато работеха и по предишните таскове.

Предлагам ви галерия от процеса на приготвяне на ястията.

This slideshow requires JavaScript.

***
Photos: Yuri Karagyozov, Alex Kovachev, Elizaveta Laricheva / BY-NC-ND