Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/uwekind/blogs/wp-content/plugins/divi-builder/includes/builder/functions.php on line 5536
Digital Learning Day 2016 – Yuri's Blog Skip to content

Digital Learning Day 2016

За пета поредна година на 17 февруари се отбелязва Digital Learning Day. Дигиталното обучение е всяка учебна практика, която ефективно използва технологиите за подсилване и укрепване ученето на ученика. То осигурява достъп до съдържание, обратна връзка чрез формиращо оценяване, възможности за обучение по всяко време и навсякъде, индивидуализирана инструкция към всеки ученик като по този начин всички ученици могат да достигнат пълния си потенциал, за да успеят в училище. Това могат да бъдат различни инструменти, приложения, онлайн курсове, дигитално съдържание и ресурси. Допълнително, дигиталното обучение може да се използва за професионално обучение на учители и да осигури персонализирано обучение на учениците.

Сигурно ще прозвучи нескромно, но вече четвърта година работя в посока интегриране на технологиите в обучението в нашето училище – International School Uwekind. Щастлив съм, че и колегите, и децата са много въодушевени и с радост откликват. Вече можем да се похвалим с доста по-организиран учебен процес и увеличаване на производителността.

Помолих моите колеги да споделят опита си в Digital Learning Day:

Елица Генева Преподавател по Немски език
Елица Генева
Преподавател по Немски език

“Дигиталното учене прави немския по-интересен и достъпен за учениците ми.Използвам в практиката си различни инструменти, сред които челно място заема Google Classroom. Чрез тази платформа мога да съм в контакт с учениците ми и да следя “черно на бяло” кой какви домашни е направил и кога. Така работим за развиване на организационни умения, част от които е спазването на крайни срокове. Друга важна и полезна според мен функционалност на класната стая е възможността писмените работи да се връщат работите с коментари, така че децата да могат да си ги преработят.

Често използвам и issuu.com – онлайн-платформа за създаване, съхранение и разглеждане на публикации (документи като портфолио, книги, списания). Качени там, презентациите на учениците ми се визуализират като списание с разлистващите се страници, което им създава усещането, че са истински публикувани автори. Освен това, сайтът има търсачка и там може да се открие всякакво ученическо (и не само творчество).

Много посещавана от мен страница е Goethe, където освен всичко друго има специален раздел за учащи с работни материали, специални учебни видеоклипове и задачки към тях. В islcollective.com също има много работни листа и идеи, но понякога съм попадала на “грешни” неща и трябва да се внимава.

Друго любимо място: duden.de – страхотен немски тълковен речник с примери и граматика. Изобщо в google могат да се открият много сайтове за учене на немски език. Като цяло съм забелязала, че учениците се кефят на онлайн-задачите, дори когато те са същите като “офлайн”-задачите (напр. текст с празни места или въпроси от типа multiple choice). Явно самото стоене пред компютъра им доставя удоволствие, а и се радват, когато накрая им се изпише “100% richtig”.

Често правя въвеждането на новия материал чрез презентция, защото това ми спестява писане и ми дава възможност да визуализирам повече.”
* * *

Иван Илиев преподавател по Български език и литература
Иван Илиев
преподавател по Български език и литература

“Първоначално аз приех технологиите като нещо, без което може да се преподава. Но постепенно пред мен се разкриха нови хоризонти, а с тях се появиха и различни трудности. Тогава разбрах, че не трябва да бягам от дигиталните технологии, а че трябва да започна да ги използвам в работата си. С тяхна помощ постепенно бях въведен в нова ера, що се касае до подготовката, организирането и ръководенето на целия учебен процес, които за мен са от основно значение в преподаването, нещо като правилото за “трите единства” в античната трагедия. Различните онлайн платформи ми позволиха да спазвам стриктно това правило. Сега съвсем спокойно мога да заявя, че интегрирането на дигиталните платформи в училище пести време, улеснява работата ми и превръща професията в още по-значимо, интересно и същевременно актуално с времето си занимание. “

Борислав Григоров Преподавател по география и ESS
Борислав Григоров
Преподавател по география и ESS

“Географията без онагледяване е нищо. Всяка дигитална технология е стъпка в тази насока. Географските сайтове, някои от които са само с онлайн съдържание, са неделима част от обучението; наличието на биймър, който да прави информацията достъпна за всички в час – също. Стенните карти, допълнени с електронни такива са безценни. Учениците може да създават и управляват карти с Google Maps and Google Drive. С помощта на ThingLink се добавят линкове към дадени снимки. Чрез SmartyPins се отговаря на въпроси чрез избиране на място от картата. GeoGuessr е сайт, с който обикаляш на терен и определяш точното местоположение на мястото. С Google Cultural Institute може да разглеждаш интересни райони. С TourBuilder може да виждаш места чрез Google Earth.”
* * *

Ива Досева Преподавател по Английски език
Ива Досева
Преподавател по Английски език

“Дигиталното обучение е неизменна част от съвременното езиково обучение. Никога до сега учениците и учителите не са имали такъв огромен достъп до информация, която помага на развитието на езиковата култура и комуникативни умения на изучаващи английски език. Класическа английска и американска литература, както и съвременна такава може да достигне до всеки ученик само с натискане на един бутон. Със съдействието на учителите и в съгласие с правилата за правилното и безопасно използване на интернет, учениците се учат сами да намират материали подходящи за развиване на писмената и устна реч. Дигиталното обучение дава възможност да се онагледява учебния материал по един много по-интерактивен и забавен начин, като едновременно с това предоставя възможност учениците да заемат по-активно място в процеса на учене. Учениците сами могат да взаимодействат, сътрудничат и споделят информация със своите съученици много по-бързо и ефективно, разбира се и с помощта на своя учител, когато това е необходимо.

Моето езиково обучение беше свързано с постоянното ми присъствие в училищната и университетска библиотека, благодарна съм на възможността и аз заедно със своите ученици да се възползвам от необятните възможности, които дигиталните технологии предоставят, като достъп до безценна библиотечна информация и ресурси.”
* * *

“Ако не бяха бимер, колонки и компютъра ми, моите часове щяха да са провал… Ползвам ги редовно за по-лесно разбиране, да се чуват различни произношения, да се ползва бялата дъска по различни начини, да гледаме клипчета и филми, да слушаме песни. Езикът не се научава от хартия.”
~ Дария Городнича, преподавател по Английски език