Skip to content

Yuri's Blog Posts

Evaluating Information? Защо?

С многото източници на информация, с които разполагаме в наши дни, често се оказваме с твърде много информация! Какъв е начина да се справим без да се удавим в този океан от всякаква информация? Отговорът е лесен – нуждаем се от умения за оценяване на информацията.

В моята работа постоянно се налага аз и моите ученици да проучваме, да изследваме непознати и по-малко познати теми. Затова е важно да знаем какъв вид въпроси да формулираме, дали наличната информация ще отговаря адекватно на нашите въпроси. Оценяването на информацията ни насърчава да мислим критично за надеждността, валидността, точността, авторитета, навременността, гледната точка или пристрастността на източниците на информация.

Само защото книга, статия или уебсайт съвпада с критериите ни за търсене и по този начин изглежда, че е подходяща за нашето изследване, не означава, че тя задължително е надежден източник на информация.

Критичната оценка на информационните ресурси е основно умение за учениците, когато правят академични изследвания.

Предлагам ви модела, който аз и моите ученици използваме, когато оценяваме дадена информация.

Leave a Comment

Food for Celebrating

Храната отдавна не е само средство за преживяване, а и знак за гостоприемство и част от културата на всеки един народ. Това се опитахме да докажем днес с моите осмокласници от International School Uwekind. Техният проект е да създадат Кухня на Увекинд.

От началото на февруари работим заедно по проекта в часовете по MYP Design, като минахме през етапите на MYP Design Cycle. Те проучиха с какво и как се хранят членовете на нашата училищна обност, всякакви национални кухни, адаптираха някои от тях така, че да паснат на вкуса на Uwekinder, срещнаха се с експерт – професионалния готвач и наш приятел Венцислав Христов, който бе неотлъчно до тях и ги съветваше по време на приготвянето на демонстрационните ястия.

Кулминацията на проекта бе във вторник, когато трябваше да се приготвят избрани за специалното меню ястия. Разбира се, освен да приготвят ястията основно изискване бе и да се забавляват, което е неизбежно, ако познавате нашите осмокласници.

В истински празник в Увекинд се превърна представянето и дегустацията. Предполагам, че тепърва ще има отзиви за вкусовите качества на приготвената с много любов и желание храна.

Искам да благодаря от цялото си сърце на всички осмокласници – бяхте страхотни, приятели! Гордея се с вас. Благодаря ви!

Специални благодарности от мое име и от името на децата на моите колеги Иван Илиев, Константин Соколов, Цветомира Антонова, Аглика Дамаскова, Десислава Илиева и Юлия Пчеларова без чиято помощ нямаше да се получи чудесното събитие.

Снимки от събитието може да разгледате на страницата ни във Facebook.

Leave a Comment

Защо децата трябва да се научат да програмират

В днешно време важността на програмирането и мястото му в образованието се превърна във все по-обсъждана тема. Дори и новите учебни програми на образователното министерство започнаха плахо да гледат в тази посока.

Програмирането неслучайно стана толкова популярно. Изучаването и запаметяването на факти е от все по-малко значение в един свят, където Google може да отговори на почти всеки въпрос в рамките на няколко секунди. Затова образованието трябва да залага на развиването на умения, които ще дадат възможност на децата да успеят. Този набор от умения трябва да включва и програмиране.

Ние в Увекинд винаги сме гледали по-напред и отдавна сме осъзнали важността на развиването на различни умения. И програмата, по която работим вече повече от 5 години – International Baccalaureate® (IB) Middle Years Programme (MYP) ни дава тази възможност.

Развиването на умения за програмиране стартирахме още преди две години с Ателие по програмиране. Съвсем естествено беше да задълбочим работата си и от тази година освен в ателието, програмирането вече е част от учебната програма на петокласниците.

Ще ви представя моите аргументи защо развиването на умения в децата да програмират е много важно.

Програмиране е базова грамотност в дигиталната ера

Децата растат в много по-различен свят от този на своите родители. Мобилни телефони, компютри, Youtube, Netflix и Facebook вече са част от ежедневието им. Дори и играчките вече са цифрови, а много от тях и програмируеми като Lego и новото поколение LeapFrogs.

Едно е да знаеш как да използваш тези технологии, съвсем друго е, обаче, да разбереш логиката зад тях. Когато се учат да програмират, децата започват да разбират дигиталния свят, който обитават. Програмирането обръща наопаки привидната “магия” на технологиите, така че децата наистина да могат да разберат логиката и науката, които контролират тази технология – откритие, което е още по-вълшебно.

Нашата зависимост (в добрия смисъл на думата) от технологиите ще нараства. Затова е важно и трябва учениците да могат не само пасивно да консумират тази технология, но и да я разбират и контролират.

Програмирането променя света

През последните няколко века хората са разчитали на писаното слово, за да разпространяват идеи. Способността да се пише е възможността за създаване на промяна. Днес писането не е достатъчно.

Спомнете си за Арабската пролет. Социалните медии активираха революционна вълна от протести и демонстрации, които промениха Близкия изток. Писането изигра решаваща роля в разкриването на несправедливостите, но хората имаха нужда и от начин да се организират и да протестират. Едно есе, без значение колко добре е написано, не можеше да отбележи тази промяна от само себе си.

Виждаме навсякъде около нас, че програмирането променя света.

“Имаш идея за нещо иновативно? Чудесно. Можеш ли да й вдъхнеш живот?”

Всеки има идеи. Но само малцина могат да ги направят реалност. Способността да програмираш разделя тези, които просто имат идеи от тези, които могат да превърнат своите идеи в реалност.

Ако искате вашето дете да бъде мислител и новатор, който може да вдъхне живот на своите идеи, насърчавайте го да се научи как да програмира. Програмирането дава на децата увереност, че те могат да бъдат дизайнери и строители.

Кой казва, че да се научиш да програмираш е трудно?

Да се научиш как се програмира, е като да учиш всеки друг език, в който уменията трябва да се практикуват и тестват. Точно както езиците отварят възможност да общуваме помежду си, така програмирането дава на децата възможност за създаване на технологии, които влияят на хората около тях. Само с компютър, децата могат да използват своите умения за програмиране, за да създават неща, които могат да променят света.

Има достатъчно среди, които могат да бъдат използвани, за да се научат децата да програмират. В Увекинд избрахме да използваме Scratch – разработка на Massachusetts Institute of Technology, специално разработена за деца. Не без значение е и, че се разпространява напълно безплатно.

Ако едно дете програмира даден обект да се движат по определен начин и след това веднага вижда резултата, които иска, то вече знае, че е написало кода правилно. Това почти моментално виждане на положителен резултат от работата на детето е жизненоважно, а средата се превръща в невероятно мощен образователен инструмент.

Ако децата ви не са се научили как да програмират, сега е времето да се започне!

Leave a Comment

Computer science or pop computing?

Тези дни прочетох в доклада “e-Skills for Jobs in Europe – Measuring Progress and Moving Ahead” на Empirica за страните от ЕС по поръчка на Европейската комисия, че повече от 70 хил. работни места за ИТ специалисти ще има към 2020 година. За цяла Европа прогнозите са за почти 8 млн. работни места. Това са добри работни места, работни места, които биха позволили икономическа мобилност и голям потенциал за печалба в течение на една кариера. Всички ние знаем защо голяма част от тези позиции ще останат непопълнени –  заради липса на квалифицирани кадри.

students-99506_1920Students-computer-young-boy (Photo credits: cherylt23 / CC0 Public Domain)

В отговор, нашата държава предприе едно закъсняло “актуализиране” (кавичките не са случайни!) на учебната програма. Определено смятам, че държавата трябва да поеме ангажимент за преподаване на компютърни науки на всяко дете. Това не означава преподаване на разводнено съдържание чрез използване на прости кодиращи приложения, а на силна учебна програма, която води учениците да постигнат реално дълбоко и широко овладяване на компютърните науки.

Повечето мои колеги, с които общувам предпочитат да използват платформи, където програмират с drag-n-drop. Този атрактивен (и лесен) модел може и да е завладяващ, но не може да доведе до по-сложни проекти, които да задълбочават разбирането. Трябва да е ясно на всички, че има голяма разлика между програмирането на самоучители (coding tutorials) и учене на компютърни науки. Първото е по-скоро като игра с програмиране на приложения в сравнение с ученето да се изработи приложение посредством код. Създаването на приложение отнема време и изисква многоизмерен учебен контекст и по-цялостни проекти. Едно нещо е сигурно, това не може да се научи в един или два часа с няколко прости клика и drag-n-drops.

Обикновените кодиращи приложения и платформи не навлизат в дълбочина, в сърцето на компютърното програмиране. Те се плъзгат по повърхността по линията на най-малкото съпротивление и учат на нещо, което е лесно и завладяващо. Те са нещо като песните в някоя актуална ТОП 10 класация – забавно е да ги слушаш днес, но не предлагат по-задълбочен поглед за музикалната грамотност, смисъл и теория. Компютърните науки от своя страна са еквивалента на потапяне в по-дълбоко проучване на музикалните корени, влияния, естетика, приложения, теории, състав, техники, вариации и значения. С други думи, действителните основи и опит, които променят мисленето на човека.

Компютърната грамотност има много общо с музикалната такава. Както един прохождащ музикант става професионалист от слушане на импровизации и композиране на музика, а не от изпълняване на чужди композиции, така и кандидат-програмиста става професионалист чрез проектиране на прототипи и модели, които решават реални житейски проблеми, мисли критично и анализира и творчески работи в сътрудничество. Нито едно от тези умения не може да бъде осъществено с учене на програмиране в един учебен час седмично.

Компютърното програмиране и мислене са новата основа на нашето все по-голямо технологично общество – общество, което призовава за иновации, предприемачество, работа в екип и творческо мислене. Четенето, писането и смятането вече не са достатъчни, за да може човек да успее в днешната глобална икономика. Computer science вече предефинира какво означава да бъдеш грамотен граждани на света през 21 век.

Насърчаването на използването от децата на “pop computing apps” не позволява развиване на мисленето. Необходим е нов подход към изучаването на computing, за да се научат децата да овладеят различни компютърни езици и компютърни иновационни практики на бъдещето. Правим лоша услуга на децата като предполагаме, че те не могат да схванат стандартни за индустрията езици, сложните теми по компютърни науки и приложения. Така ги ограничаваме и намаляваме техните възможности, задушаваме творческия и изобретателен потенциал.

Силно вярвам, че изучаването на computer science трябва да стане задължително във всички училища и да се разглежда в същия контекст като четенето и писането. Учениците трябва да бъдат провокирани и насърчавани да мислят по различен начин във всеки клас, предмет, четене/писане на различни компютърни проекти всеки ден в академичната им живот. С този начин на мислене и подход ще помогнем на това поколение от ученици да са готови за бъдещето.

Leave a Comment

Google Chrome Extensions and Add-ons for Teachers

Едва ли би се намери човек, който да отрече, че Google Chrome е най-добрият браузър. Дори и за потребителите на Mac OS, който постепенно изоставят Safari и се хвърлят в обятията на Chrome.

Едно от големите предимства на Chrome, освен бързината, с която работи, е възможността да го “надграждате”, модифицирате и разширявате възможностите му с различни extensions. Разширенията за Chrome са налични в уеб магазина на Chrome. Препоръчвам ви да разглеждате Chrome Web Store периодично за нови приложения и разширения.

Предлагам ви списък със задължителни за съвременния учител (според мен) разширения. Правя уговорката, че списъка остава отворен и периодично ще допъвам списъка. Вашите предложения са добре дошли също!

* * *
Photo credits: Google Chrome website screenshot (CC BY-NC-SA)

Leave a Comment